Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

JP Morgan’ın Bakış Açısından Türkiye’nin Ekonomik Rönesansı

Turkey's Economic Renaissance from JP Morgans Perspective

Last Updated on Nisan 28, 2024 by Ideal Editor

JP Morgan’ın Bakış Açısından Türkiye’nin Ekonomik Rönesansı

Son JP Morgan tarafından düzenlenen bir yatırımcı toplantısında Stefan Weiler, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) borç sermaye piyasalarının Başkanı, küresel yatırımcı topluluğunun Türkiye’ye artan ilgisine dikkat çekti. Bu değişim, makroekonomik politikalardaki önemli değişiklikler ve ülke hakkındaki piyasa algısında dikkate değer bir dönüşümle ilişkilendiriliyor. JP Morgan’ın Bakış Açısından Türkiye’nin Ekonomik Rönesansı ve ekonomik gelecek ile hükümet politikalarının görünümüne derinlemesine bir bakış yapalım.

Geçen Mayıs’taki seçimlerin ardından yeni bir ekonomik ekip atanmasından bu yana, yatırımcılar, varlık yöneticileri ve analistler arasında Türk varlıkları için belirgin bir bakış değişikliği yaşandı. Bu pozitif duygular, Türkiye’nin geleneksel para ve mali politikalara doğru hareket etmesiyle ilişkilendiriliyor ve bu da genel olarak piyasa güveninde bir iyileşmeye katkıda bulunuyor.

Weiler, seçimlerden bu yana piyasa duyarlılığındaki önemli değişikliklere dikkat çekti ve ekonomik ekibin politika ayarlarında güvenilirlik kazandığını vurguladı. Türkiye şu anda önemli kuruluşlardan bir B derecelendirme almasına rağmen, pazarın zaten BB kredi derecelendirmesine benzer iyileştirmeleri fiyatlandırdığı iyimserlik ve potansiyel yükseltmelerin beklentisi var.

Türkiye’nin Kredi Derecelendirmesi

Fitch, S&P Global ve Moody’s gibi kredi derecelendirme kuruluşları, özellikle geleneksel para politikalarına dönüş gibi ekonomik politikada kararlı bir değişiklik nedeniyle Türkiye’nin görünümlerini olumlu olarak revize ettiler.

Weiler, bu yıl için yükseltmelerin potansiyeline dikkat çekti, ancak yatırım getirisinin zaman alabileceğini belirtti. Türk yetkililerin etkilerini ve gelecek beklentilerini anlattığı yatırımcı toplantısında ekonomik politika değişikliklerinin olumlu etkisini tartıştı.

Weiler, birçok yatırımcının Türkiye ile yeniden bağlantı kurduğu bir dönemde bir gelgit değişimi olduğunu kabul ederken, tüm yatırımcıların geri dönmediğini ve bazılarının daha fazla zaman geçmesini beklediğini belirtti.

Weiler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasayı yönlendirmeye devam etmesi gerektiğini önerdi, belki de enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarının devam eden artışı yoluyla. Faiz oranlarında bir artış beklentisine rağmen, Weiler piyasanın zirveye yaklaşmakta olduğunu düşündüğünü öne sürdü.

Weiler, Türkiye’nin ihraçlarına ilişkin olarak bir iyimserlik ifade etti ve kurumsal ve devlet tahvilleri de dahil olmak üzere toplam ihraçlarda rekor bir yıl beklediğini öngördü. Geçen yılın 20 milyar dolarlık önceki rekorunu aşmayı ve bu yıl 25 milyar dolar veya daha fazlasını beklediğini kişisel olarak belirtti.

Zorluklarla Başa Çıkma ve Büyümeyi Öngörme

Weiler, artan akışlara katkıda bulunan pozitif reel getiri oranına ulaşma konusundaki ilerlemeye dikkat çekti. Vanguard ve Pimco gibi büyük yatırım firmaları, makroekonomik politikalardaki değişikliklerin ardından Türkiye’nin tahvil piyasasına tekrar katıldılar.

Bu büyük yatırım firmalarının yanı sıra, Weiler diğer önemli yatırımcıların da Türkiye’ye ilgi göstermeye başladığını belirtti. 27 ayın ilk böyle bir hamlesi olan ve toplamda 650 baz puanlık büyük bir artışı temsil eden Haziran ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı agresif politikasının, yatırımcı ilgisini yeniden canlandırmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

O zamandan beri, TCMB enflasyonla mücadele etmeye ve pozitif bir reel getiri oranını korumaya yönelik kararlı politikasına devam etti ve politika faizini toplamda 3,400 baz puan artırarak %42.5’e çıkardı. Merkez bankasının enflasyonla mücadele etme ve pozitif reel getiri oranını koruma taahhüdü, yatırımcılar tarafından olumlu bir şekilde karşılandı.

Weiler, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları, %60’ın üzerindeki enflasyonu ve %42.5’teki faiz oranlarını kabul etti. Ancak, bu zorlukları ele alma konusundaki olumlu gidişata ve Türkiye’nin yerel eğrisine daha fazla akış çekme yeteneğine güvendiğini vurguladı.

TCMB’nin yaklaşan faiz kararı bir tartışma konusuydu, ekonomistlerin %45’e kadar olan 250 baz puanlık bir artışı beklediği tahmin ediliyor. Weiler, piyasanın daha fazla artış beklediğini belirtse de, genel bir duygunun zirvenin yaklaştığı yönünde olduğunu ifade etti.

Weiler, röportajı Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında umut verici bir resim çizerek sonlandırdı, ihraçlar açısından rekor bir yıl beklediğini ve yatırımcı topluluğunun devam eden yeniden bağlanmasını beklediğini belirtti. Mevcut zorluklara rağmen, ekonomik politikadaki kesin değişiklikler ve mali disipline bağlılık, Türkiye‘nin yakın gelecekte yatırım yapılabilir derecelendirme statüsüne geri dönmesi için zemin hazırlamıştır.

Compare listings

Karşılaştırmak